torsdag 1 september 2011

Kastell, mord och inflyttningsfest

Innan vi flyttade bestämde vi ett datum för vår inflyttningsfest. Mycket för att se till att lådorna verkligen blir uppackade och inte bara stående, men framförallt för att jag älskar att anordna fester och det är ju lite enklare på sommarhalvåret, innan det blir för kallt. Jag letade efter en bra symbol med för att visa att våra gäster alltid ska känna sig välkomna hos oss och vad passar inte bättre än en nyckel? Så jag köpte några sådana och pysslade ihop några enkla inbjudningar i samma färgkombination som vårt hus och skickade ut för en dryg månad sedan. Så i helgen var det dags för fest!

Våra inbjudningar

Jag valde att kombinera denna inflyttningsfest med en tjejaktivitet. Vi hade en reunion på Kastellet i Vaxholm, där vi för drygt ett år sedan utkämpade ett slag på min möhippa. Nu var det dags för revansch och vi hade bokat in oss på ännu en utmaning - Grand Kastell. Vi träffades först i hamnen i Vaxholm för en picnic och laddade upp med bubbel och rosé. Vädret kunde inte vart bättre och tävlingsnerverna var påkopplade.

Picnic i Vaxholm

Sedan tog vi båten ut till kastellet. Där väntade 2 timmar med blandade utmaningar som sätter samarbetet i laget på prov. Man kan nog närmast jämföra det med Fångarna på fortet, men en stor skillnad är att här ska alla i laget vara med och lösa uppgifterna. Det är blanadade utmaningar som sätter det mesta på prov, styrka, smidighet, klurighet, kordination, bollsinne, logik, mod, kondition, smaksinne och inte minst - samarbete. Hur kul som helst! Tyvärr vann inte mitt lag, men det blir revansch nästa sommar...

Grand Kastell 2011

Efter kastellet var det dags att åka hem för att göra sig ordning för kvällen. Vi hade lämnat alla barn och män hemma, så de kunde förbereda inför kvällen. Mycket praktiskt! När vi planerade inför festen så kände vi att vi ville ha en aktivitet under kvällen för att få folk att lära känna varandra lite snabbare. Det skulle komma många som inte träffats tidigare och det är alltid kul att göra något gemensamt, men det får inte bli för käckt och klyschigt, tycker jag. Vi googlade runt på festaktiviteter och hittade tillslut något som fick både mig och Robban att ropa JA! till. En mordgåta!

Sagt och gjort. Vi beställde ett upplägg för 35 personer och skickade ut rollbeskrivningar till alla med post. Det var en mordgåta som egentligen skulle utspela sig på ett slott, men eftersom jag tyckte att det kändes lite väl overkill att alla skulle komma utklädda till grevar och grevinnor, så skrev jag om hela rollbestättningen, relationsdramat och utspelningsplats. Det var lite pill med att komma på vilka som skulle ha vilka roller, men när det väl var bestämt, var det skitkul! Jag planerade utifrån vilka som kände varandra och vilka som jag ville skulle börja prata med varandra under kvällen.

Poliserna förhör misstänkta

Alla gäster får alltså en roll i spelet och alla har någon relation med huvudpersonen, släktband, affärskompisar, tjänstefolk eller barndomsvänner t ex. Man får också några ingångsvärden för vad man tycker om de andra karaktärerna och något klädtips. Sedan åker man som gäst till festen. Väl där umgås man med de andra och improviserar fritt. Ett mord begås ganska tidigt under kvällen och man får då ett kuvert med information och ledtrådar. Man kan nu luska lite genom att ifrågasätta de man misstänker och man kanske också måste försvara sig själv. Ingen vet vem mördaren är. Har man otur sker ytterligare ett mord under kvällen och det blir då hög tid att försöka ta reda på vem det är som kan ha gjort det. Man får sedan anklaga och även rösta på bästa skådespelare och utklädning för att sedan få höra lösningen.

Polisen misstänker och anklagar flera personer

Detta var så sjukt kul! Vi visste ju inte på förhand hur det skulle tas emot och vad som skulle hända under kvällen, men vi gissade att några skulle älska detta, men att alla säkert inte kommer att tycka om att gå in i en roll när man ska på fest. Men man tar väl det för vad det är, resonerade vi och bestämde oss för att köra ändå. Och oj vad kul det var att se när folk kom! Alla hade verkligen gått in i sina roller och hittat perfekta kläder och accessoarer! Butlern serverade drinkar, köksfolket hjälpte till i köket, hembiträdet dammade av allt och alla och trädgårdsmästaren gav planteringstips. Grannarna kom till och med bort och frågade om vi hade anställt personal till vår fest... =)  Det var också kul att se hur många som aldrig träffats tidigare började prata golfminnen, resor, tidigare kärleksrelationer och aktiemarknaden, så mordgåtan fyllde verkligen sin funktion! 

Vi hade även dukat upp en grillspetsbuffé på altanen, vilket också kan rekommendera när man är många. Alla kunde äta det de ville och fick grilla sin mat själva. Mycket smidigt! Med en rejäl laddning av olika köttsorter, många grönsaker, kalla såser och potatissallad så blir alla både mätta och nöjda. En rejält lyckad kväll med andra ord!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar