måndag 31 januari 2011

Vårt bröllop ur mina ögon, del 6 – Mat & Dryck


När man kommit en bit i bröllopsplanerandet märker man snabbt att det verkligen går att lägga hur mycket pengar på bröllopet som helst. Alla detaljer kostar pengar och alla man rådfrågar tycker att man ska prioritera olika saker. Trots att vi har många vänner som verkligen uppskattar god mat och dryck, bestämde vi ganska tidigt att vi skulle försöka att hålla nere kostnaderna för bröllopsmiddagen så gott det gick. Mat och dryck är oftast den absoluta största kostnaden för hela bröllopet och självklart väldigt viktig att det blir bra, men när vi funderade över maten på de bröllop vi tidigare varit på så kunde vi knappt komma ihåg en enda rätt. Det enda vi båda kom ihåg var en förrätt som ingen av oss gillade. Efter den lilla efterforskningen bestämde vi oss för att maten och drycken skulle vara ok, men de behöver inte vara mer än så. Det kommer att bli gott nog ändå...

Interiör i Spegelsalen, Rottneros Park

Det finns många olika sätt att arrangera en bröllopsmiddag på. Ett av de vanligaste sätten numera är att ha buffé som varmrätt för att gästerna ska få ta till sig själv och äta sig mätta. Det brukar också vara ett billigare alternativ än den klassiska 3-rättersmiddagen. Det är också lite olika hur man gör med efterrätten. Man kan ha 3 rätter sittandes vid bordet innan det blir tårta och kaffe eller ha två rätter vid bordet och låta efterrätten vara bröllopstårtan. Vi valde bort buffén av logistiska skäl. Dels för att vi fyllde ut lokalen ganska bra med alla bord, så det skulle bli trångt om alla gäster skulle upp och ta mat och dels skulle det ta lång tid. Vi valde istället att ha två rätter sittandes eftersom vi ville komma igång med festen så fort som möjligt. Middagen skulle bli lång ändå. Vårt upplägg bestod av brudskål med snittar, förrätt, varmrätt och bröllopstårta med kaffe och avec.

Jordgubbar till brudskålen

Som jag berättat innan hittade vi en festlokal i Sunne, Värmland där vi kunde hyra lokalen med möbler och porslin, men vi hade möjlighet att ta in mat och dryck själva. Eftersom vi inte bor i Sunne innebar det att vi fick gå på rekommendationer när vi valde cateringfirma och tillslut bestämde vi oss för Kalasmakarna som ligger i orten bredvid. De hade stor erfarenhet av våra lokaler och de hade dessutom serveringspersonal, vilket var skönt att få ordnat samtidigt. Vi fick några olika menyförslag och bestämde oss tillslut för: Rökt lax med exotiska frukter till förrätt och örtmarinerad fläskfilé med duchesspotatis och kantarellsås till varmrätt.

Bubbel

Vi hade brudskål innan bröllopsmiddagen på terrassen utanför festlokalen med bubbel och snittar. Eftersom vår vigsel var ganska sent, kl 16.00, antog vi att de flesta bara ätit lunch innan de kom till bröllopet . Vi valde att göra snittarna själva för att spara in på lite pengar. och de gjordes i 3 olika varianter: Salami & brie, Kavring med skaldjursröra och Lagrad ost med rökt skinka & oliv/körsbärstomat. Sedan bjöds det även på färska jordgubbar och melon. Jag har för mig att vi räknade att alla gäster tog 2 av varje och de var både enkla att göra och riktigt uppskattade. Gästerna gick direkt till brudskålen efter vigseln och eftersom vi valde att åka iväg en sväng för oss själva i en bil så höll våra toastmastrar ett litet informationsmöte om hur middagen skulle gå till och de tog även emot sent anmälda tal. När vi sedan kom i bilen höll de i en skål för oss som äkta makar. Vi hade också bett stråkkvartetten ifrån vigseln att förflytta sig och de spelade ena tolkningar av olika kärlekslåtar under minglet.

Vårat mingelbord under brudskålen

Alkohol är alltid svårt att beräkna, men vi använde oss av Systembolagets uträkningsmall som fungerade väldigt bra. Vi tog i en del och avrundade alltid uppåt och resultatet blev att inget tog slut och det blev inte så mycket alkohol kvar som vi trodde från början. Vi bjöd på två glas mousserande vin till brudskålen, ett glas vitt till förrätten och två glas rött till varmrätten, med öl och alkoholfritt som alternativ. Som avec hade vi whiskey, konjak och Baileys. Vi funderade länge på hur och var vi skulle köpa vår alkohol och vi planerade länge en resa till Tyskland, men vi insåg ganska tidigt att vi inte kommer att ha tid att åka hela vägen ner och tillbaka igen. Det mesta av ölen och spriten inhandlades under en Ålands-kryssning och vinet, bubblet och övriga grejer till baren köptes på nätet ifrån Tyskland, vilket sedan två år är helt lagligt. Om man googlar på att handla alkohol på nätet så får man en massa träffar och vi jämförde priser på det vi ville ha till bröllopet. En del var billiga på vin, andra öl o s v och tillslut bestämde vi oss för Scanbolaget som vi sedan beställde av. De skötte sig jättebra och efter lite förseningar med fraktbolaget så kom all alkohol tillslut hem till oss. Här kommer vår dryckeslista som vi tyckte funkade väldigt bra till vår mat. Brudskål: Chapel Hill, förrätt: Lindemans, varmrätt: Chill out sunset.


 Våra prisvärda viner passade bra till maten

Vi funderade länge på för- och nackdelarna med att ha gratisbar och betalbar och beslöt oss tillslut för att ta ett självkostnadspris för alkoholen i baren. Vi köpte in vin (rött, vitt & rosé) öl, cider, whiskey och alkoholfritt och vi gav även tre alternativ till drinkar i baren och oavsett vad man ville ha så kostade det 20 kr. Vi hade även 2 st serveringspersonal i baren och, vilket var riktigt lyckat. Om folk får betala för sin öl/drink så blir man oftast lite mer rädd om den och problemet att folk häller upp, glömmer vart man ställde den och hämtar nytt försvann. Det blev också riktigt goda drinkar som serverades. Vi blev mycket nöjda med den här lösningen trots det var svårt att beräkna hur mycket alkohol som skulle gå åt. En sak man kan tänka på är att om man gifter man sig när det är varmt ute går öl, rosévin och cider oftast mest.

Betalbar till självkostnadspris var lyckat

Jag gillar inte tårtor alls så jag hade inte så mycket önskemål när det kom till att bestämma smak på bröllopstårtan, så jag brydde mig mest på utseendet av den. Vi bestämde oss tillslut för att vi ville ha en moussetårta och som var lite mer fruktig i smaken. Vårt största problem i letandet av tårtor var att hitta något bageri som hade öppet alls i semestertider. Tillslut tipsade en kompis om att ICA Maxi hade ett eget bageri. - Lyxigt… var Robbans kommentar när jag sa att jag skulle kolla bröllopstårta på ICA. Jag kollade priser och utbud och det skulle visa sig vara hälften så dyrt (24 kr/biten) och vi skulle få välja både innehåll och utseende på den helt själva. När jag åkte dit för att prata med dem vick vi dessutom med oss en provlängd helt gratis med 6 st valfria mousser att smaka av hemma så att vi skulle kunna bestämma oss. Så med hela familjen som smakpanel valde vi tillslut smakerna vit choklad och passion i tårtan. Utseendet gjorde de efter en bild som jag hade med mig. De frågade också vilka blommor jag hade i buketten och som skulle användas att smycka festlokalen med och efter det så skapade de designen. Resultatet blev en jättefin tårta och var underbart god och jag tror ingen av gästerna skulle kunna gissa att den var ifrån ICA.

Vår fina och goda moussetårta med vita rosor och murgröna

Vid midnatt bjöds det på vickning för att folket på dansgolvet skulle ladda på med ny energi. Vi gick på det klassiska och alltid lika lyckade konceptet korv med bröd. Stark senap var det som gick hem hos de flesta och svårare än så behöver det inte vara.
Dagen efter valde vi att anordna en brunch på hotellet som vi bodde på. Den var frivillig och gästerna som ville vara med betalade själva för den. Vi hade dock lyckats pruta ner priset med hotellet så att det ändå blev överkomligt. Det var jättemysigt att få träffa gästerna igen innan de reste hemåt igen och där passade vi även på att öppna de presenter vi fått. 

Mingel utanför festlokalen

2 kommentarer:

  1. Wwww.drinkexport.com Har Köpt i dryckesexport. Trevligt och billigt

    SvaraRadera
  2. Http://www.drinkexport.com :-)

    SvaraRadera