måndag 7 december 2009

Favoriterna bland julgodiset

I dagens effektiva informationssamhälle uppskattas det handgjorda, personliga och det närproducerade som aldrig förr. Att få hembakat bröd har blivit en lyx, helt tvärtemot vad bara en generation sedan upplevde. Man uppskattar den lilla, extra omtanken och att någon har tänkt på lilla mig. Som ni säkert har förstått vid det här laget är detta något som jag verkligen gillar och anammar och så här i juletider finns det många sätt att visa det på.

I helgen var vi och hälsade på den snart två veckor gamla Hilding och hans stolta föräldrar och eftersom vi förstod att de hade haft lite annat fokus de senaste veckorna hade vi med oss påsar med hemmagjorda lussekatter och julgodis, vilket blev väldigt uppskattat! Så jag tänkte bjuda er på tre enkla recept av det julgodis som gick allra bäst här hemma i år. Lätt att baka, inte dyrt, garanterad succé bland gäster eller lätt att slå in i cellofan med ett rött snöre runt och ge bort till någon man tycker om.

Wienernougat

Wienernougat, ca 50 st

250 g nougat
125 g mörk choklad
100 g flagad mandel

Rosta den flagade mandeln i en torr stekpanna tills de blir gyllenbruna.
Bryt nougaten i bitar och smält ner den i ett vattenbad. Hacka den mörka chokladen och blanda ner den i den smälta nougaten.
Blanda till sist ner den rostade mandeln.
Häll massan i en avlång form som du klätt i bakplåtspapper och låt det svalna.
Skär upp i bitar när det kallnat.


Fudge
Fudge, ca 50 st

5 dl mjölk, 3 %
8 dl strösocker
1 1/2 dl kakao
1/2 tsk salt
50 g smör, rumstempererat
1 msk vaniljsocker

Blanda mjölk, socker, kakao och salt i en tjockbottnad kastrull. Rör så att det blir väl blandat. Koka upp och låt koka kraftigt ca 25 min. Dra då och då med en träslev längs kanter och botten. Fudgen är färdig när smeten uppnått 125 grader, eller klarar kulprovet i kallt vatten.
Ta av kastrullen från värmen och tillsätt smör och vaniljsocker. Rör kraftigt tills smeten svalnat och tjocknat något.
Häll upp i en smord form, ca 20 x 20 cm.
Låt stelna och skär upp i bitar.


Rischoklad

Rischoklad, ca 50 st

100 g ljus choklad
100 g mörk choklad
3-4 dl rispuffar
Ev. apelsinsaft för smaksättning

Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner rispuffar och ev. smaktillsats.
Blanda choklad, puffar och tillsats helt efter tycke och smak.
Häll ut smeten på bakplåtspapper eller i runda bullformar och låt stelna.
Dela upp i bitar när det svalnat.

Där fick ni några tips av mig! Vad har ni för favoriter i julbaket?

6 kommentarer:

  1. Åh, Wienernougaten såg verkligen mumsig ut! Bakade också en massa i helgen, men det blev mest lussekatter och hallongrottor! :)

    SvaraRadera
  2. Set supergott ut - och vilka fina bilder! Gillar verkligen din tanke i det här inlägget. Mysigt!!

    SvaraRadera
  3. Åh mums vad gott! Ska nog prova de recepten i år :)

    SvaraRadera
  4. Mums! Sparar recepten. :) Min favorit är knäck, tycker det är sååå himla gott!

    SvaraRadera
  5. Yummy!!!
    Vad dom måste blivit glada när ni kom med allt gott!Vilken lycka! Gulligt namn på lillkillen!!
    Jag her en julfavvis cornflaket toppar mmmmmums!
    Receptet kan dyka upp på bloggen!
    Kram till dig!
    Linapyssel

    SvaraRadera
  6. Sååå gott det var och så snällt av er att komma hit med hembakat, mat och present till lille H! Supertack för omtanken!
    Massa kramar M, M och lille H

    SvaraRadera